Oproepovereenkomst, hoe zit het nu?

Afbeelding2

Wat te doen na 12 maanden oproepovereenkomst?

Oproepovereenkomst: hoe lang mag een oproepkracht nadenken over uw aanbod voor een vaste arbeidsomvang en wanneer gaat dat in?

 

Op 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (hierna: WAB) in werking getreden. Door de WAB zijn verschillende regels in het arbeidsrecht en in de premieheffing voor de WW gewijzigd. Het doel is met name om de balans tussen vaste en flexibele arbeidsovereenkomsten te verbeteren.

 

Door de WAB moet een werkgever bij een oproepovereenkomst na 12 maanden een oproepkracht een aanbod voor een vast aantal uren doen. De WAB is op een aantal punten onvoldoende duidelijk. Eén van die onduidelijkheden die in de praktijk nog wel eens voor problemen zorgt, zit in de vraag wat de ingangsdatum voor de vaste arbeidsomvang moet zijn, als de werknemer dat aanbod aanvaardt.

 

Minister Koolmees heeft op 5 juni 2020 aangekondigd dat hij de WAB op dit punt zal verduidelijken door een bepaling op te nemen in de Verzamelwet SZW 2021. Op grond van de WAB heeft de werkgever op dit moment een maand de tijd om een aanbod voor een vaste arbeidsomvang te doen na een periode van 12 maanden. Minister Koolmees is voornemens de werknemer ook maximaal een maand te geven om het aanbod te accepteren, waarbij de vaste arbeidsomvang ingaat op de eerste dag na de veertiende maand als de werknemer accepteert. Dit betekent dat het vaste aantal uren ingaat op de eerste dag na de veertiende maand, tenzij de werkgever en werknemer een eerder moment overeenkomen. Vanaf dat moment heeft de werknemer dus recht op het vaste aantal uren en daarmee op betaling van loon over dat aantal uren.

Hoe nu verder?

Als werkgever is het belangrijk om schriftelijk en tijdig een aanbod voor een vaste arbeidsomvang te doen. Bepaal in de aanbiedingsbrief voortaan ook, vooruitlopend op de nieuwe aangekondigde wetgeving, dat de werknemer er maximaal een maand over mag nadenken om het aanbod te accepteren en het vaste aantal uren ingaat op de eerste dag na afloop van die maand bedenktermijn (veertiende maand). Mocht een eerder moment van inwerkingtreding afspraken, dan is dat ook toegestaan.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het formuleren van een aanbod voor een vaste arbeidsomvang, laat het Hendarin Mouselli weten door een e-mail te sturen aan hendarin@vrfadvocaten.nl of telefonisch contact op te nemen via  013 – 8200952 of 06-46603341

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.